Herta Müller

Müller får Nobelpriset

Årets Nobelpristagare i litteratur är den tyska författaren Herta Müller. 
Det meddelade idag Rasbobon Peter Englund, som är akademiens nye ständige sekreterare

Svenska Akademien motiverar sitt val av pristagaren så här: "som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

När Upplandsnytt begav sig ut på stan för att höra uppsalabornas reaktion var det få som visste vem hon var. För en finskbrytande kvinna var dock Müller bekant.

-Jag har varit och lyssnat på henne på Kulturhuset i Stockholm. Hon lever ju i två kulturer. Därför är hon väldigt intressant för finnar som bor i Sverige. Jag är jättenöjd med valet.

På Akademibokhandeln i Uppsala var man oförberedda när beskedet kom vid lunchtid. Inte en enda bok av nobelpristagaren fanns på lagret.

-Hon är ju inte okänd, men hon är inte någon kioskvältare. Det är ett tag sedan det kom ut något. Det finns en pocketupplaga av en av titlarna men den hade vi inte heller hemma, säger bokhandelns Eva-Britta Jonsson.

Har folk hunnit fråga efter henne i dag?

-Ja, fem över ett ringde det en man och frågade om vi hade något hemma. Hade vi haft något hemma hade det tagit slut direkt, så brukar det vara, säger Eva-Britt Jonsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".