Politiker dåliga på att lyssna

Fortfarande är flera grupper i samhället underrepresenterade bland politikerna i kommunerna i Uppsala län och i landstinget och medborgarna tycker inte att politikerna är tillräckligt lyhörda. Det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Lena Hartwig är socialdemokratiskt oppositionsråd i Uppsala kommun, och hon tror att det måste bli lättare för människor att kombinera politik med jobb och familj, om fler ska engagera sig politiskt.

-Jag tog som ett exempel nämnden för vård och bildning. De fritidspolitikerna har ett ansvar för fem miljarder kronor och det här ska de göra när de kommer hem från jobbet, säger Lena Hartwig (S). 

57 procent av de förtroendevalda i länets kommuner är män och 43 procent kvinnor. Personer med högre utbildning är kraftigt överrepresenterade. Andelen förtroendevalda som är födda utanför Sverige varierar kraftigt - i Heby, Enköping och Uppsala är utrikesfödda personer relativt väl representerade bland politikerna, medan gruppen är betydligt sämre representerad i till exempel Tierps kommun.

Rapporten som Sveriges kommuner och landsting har gjort visar också att medborgarna i län trivs ganska bra i sin hemkommun, och att de är relativt nöjda med kommunens verksamheter, men att dom är mindre nöjda med hur bra politikerna är på att lyssna.

-Jag har en känsla av att de inte lyssnar på vad folk i allmänhet tycker, säger en uppsalabo som Upplandsnytt talat med.

-Verksamheterna möter man ju varje dag när man lämnar på dagis eller pratar med barnen som kommer hem från skolan, säger Gunnar Hedberg, (M)-kommunalråd i Uppsala.

Kan det inte vara så att ni är dåliga på att lyssna?

-Jo, visst kan det vara så. Det kan ju också vara så att man inte alltid får som man vill när jag som medborgare tycker att en viss lösning vore den bästa så kanske de förtroendevalda som måste se till alla 190.000 invånares intressen inte kan gå på vad jag som medborgare tycker är bra, säger Gunnar Hedberg.

Ellen Forslund
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".