Antibiotika kan bli verkningslöst

Vi överanvänder antibiotika i dagens samhälle och därför riskerar vi att vara utan effektiva botemedel mot infektioner inom 10-20 år.

Det här, och alla andra utmaningar vi står inför, diskuterades idag på ett seminarium på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Birgitta Lytsy, hygienläkare i Uppsala län, menar att det måste satsas mycket mer resurser på sjukvården:

- Vi vet att det råder ett linjärt samband mellan överbeläggning, omflyttningar och smittspridning. Bakom det här ligger det faktum att ju fler patienter man har per sjuksköterska, desto svårare är det att hinna tvätta händerna och hinna städa.

Även om scenariot framöver ser mörkt så finns det ändå åtgärder som måste och kan göras, det Menar Otto Cars, professor i infektionsjukdomar på Uppsala universitet.

 - Ja, lösningen är att satsa ännu mer på förebyggande åtgärder. Det går att göra mer. Vi kan bli ännu bättre med antibiotikaanvändningen, det är ingen tvekan om det. Vi kan bli ännu bättre på vårdhygien. Vi måste få mer plats inom sjukvården. Det måste finnas utrymme för att kunna bedriva en vårdhygien, det måste finnas tillräcklig yta.

Det handlar om pengar helt enkelt?

- Ja, de pengar man satsar nu är väl värda investeringar. Det är lite pengar som behövs, men utbrotten (av multiresistenta bakterier) som vi har haft i Sverige har kostat jättemycket pengar, säger Otto Cars.

Carina Lindskog
carina.lindskog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".