Tierp

Vårdchef slutar i protest

Chefen för den största vårdcentralen i länet, Annika Gudmundsson på Tierps vårdcentral, har sagt upp sig. Bakom hennes beslut ligger bland annat att hon tröttnat på Uppsala läns landsting, säger hon till Upplandsnytt.

- Det är bland annat en tröghet i landstinget som jag känner har blivit svårare och svårare med åren, säger Annika Gudmundsson.

Var i landstinget ligger den trögheten? I primärvårdsledningen eller i landstinget som helhet?

- Jag tror att det är i landstinget som helhet. Att det finns en överbyggnad som gör att vården har svårt att vara lättrörlig. Man kan inte köpa lab-tjänster där man vill, man kan inte hyra lokaler som man önskar, man kan inte anpassa lokaler, så den offentliga vården sitter fast i strukturer som man inte rår på.

Hur stor betydelse har det här haft för ditt beslut att säga upp dig?

-Det har haft ganska stor betydelse. Den här trögheten har speciellt senaste året gjort att jag känner att...nej, jag vill inte vara i detta längre.

Annika Gudmundsson har varit chef för Tierps vårdcentral i åtta år. Hon betonar att hennes beslut att lämna Uppsala läns landsting inte har något att göra med turerna kring tillsättning av ny primärvårdschef, men den utdragna processen kring den tillsättningen ser hon som ytterligare ett utslag av den tröghet hon tycker sig ha märkt.

- Att tillsättningen har dröjt ett helt år och vi har fått leva i ovisshet så länge, det är inte bra.

Vilket är då Annika Gudmundssons bästa råd till det landsting hon snart lämnar?

- Jag skulle föra ut mer till verksamheten. Och jag skulle vilja ha ett tydligt regelverk för vad som gäller och att kunna gå ifrån det trögrörliga, att t ex kunna köpa lab-tjänster någon annanstans om man behöver det. Ska vi leva i en konkurrens måste ju alla ha samma villkor, säger Annika Gudmundsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".