Fredspriset till Obama

USA:s president Barack Obama får Nobels fredspis 2009. Obama får priset för sina extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk, sade kommitténs ledare Thorbjörn Jagland inför världspressen.

– Det är sällan en person i den grad har tänt hopp i världens folk såsom Obama gjort, sade Jagland.

Peter Wallensten, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är på plats i USA, där man vaknade till nyheten:

- Det är en stor överraskning för många här. CNN kör väldigt mycket om detta och många kommentarer är väl att han inte hunnit göra så mycket. Medan andra säger att det här är bra för honom inrikespolitiskt i USA. Chicago fick ju inte Olympiska spelen och det har varit lite motigt på en del andra punkter.

Kommer det att påverka hans politik tror du?

- Ja, det gör det säkert. Dels stärker det honom på hemmafronten. Dels får han nu verkligen försöka se till att det händer någonting. Han har ju förändrat klimatet internationellt, det tycker jag absolut, det är en helt ny typ av retorik. FN får en ny roll, det är en betong på diplomatik när det gäller icke-spridning av kärnvapen gentemot Iran och Nordkorea och så vidare. Men jag tycker också att det ställer krav på att man nu genomför saker.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".