Enköping

Beredda på massvaccination

Måndag den 19:e oktober börjar vaccineringen mot svininfluensan i Enköping och vårdspersonal och riskgrupper ska vaccineras först. Maria Kihlén-Hermansson som är chef för Enköpings husläkarcentrum säger att ingen föranmälan behövs.

– Man behöver inte höra av sig, vi kommer att annonsera öppettider som vi kommer att ha här på Kungsgården.

Hur många kan ni ta emot åt gången då?
– Vi kommer att vara minst fyra sköterskor som sitter och vaccinerar. Vi får också hjälp av volontärer från ideella föreningar, som sköter logistiken runt omkring. Så vi tror att – om vi har tillgång till vaccin – vaccinera mellan 80 och 100 i timmen.

Brandmän, poliser och andra med viktiga samhällsåtaganden prioriteras inte - det har Socialstyreslsen bestämt, säger Roland Reuterwall - beredskapssamordnare på Enköpings kommun
– Det tycker jag är lite synd. Jag tycker nog att viktiga andra samhällsfunktioner också hade kunnat prioriteras. Men nu har man bestämt det och det har vi accepterat, säger han.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".