Tierp

Politiker beklagar chefsavhopp

Landstingsrådet Rolf Edlund (C) säger i dag att han beklagar att chefen för länets största vårdcentral, Annika Gudmundsson på Tierps vårdcentral, sagt upp sig. Annika Gudmundsson att hon tröttnat på de, som hon tycker, tröga beslutsprocesserna i Uppsala läns landsting.

Det berättade Annika Gudmundsson i Upplandsnytt imorse.
–  Först vill jag beklaga att hon lämnar oss, hon har varit en mycket duktig chef. Men vi har genomgått en stor strukturförändring här i primärvården, där vi varit väldigt angelägna om tillgänligheten och kvalitén, säger centerpartiets Rolf Edlund.

Men Annika Gudmundsson tycker alltså att det saknas en del i kvalitén på beslutsfattandet i Uppsala läns landsting. Efter åtta år som chef för länets största vårdcentral, Tierps vårdcentral med runt 90 anställda, så har hon tröttnat på landstinget och sagt upp sig.

Bl a som en följd av det hon tycker är alltför tröga beslutsprocesser, sa hon i Upplandsnytt i morse:
– Man kan inte köpa lab-tjänster där man vill, man kan inte höra de lokaler som man önskar, man kan inte anpassa lokaler. Den offentliga vården sitter fast i strukturer som man inte rår på. Den här trögheten har speciellt det senaste året gjort att jag känner att...nej, jag vill inte vara i det här längre, sa Annika Gudmundsson i nyheterna i morse.

– Vi lyssnar och vi ska utveckla det här vidare, säger Rolf Edlund.

Hon upplever att den här trögheten ökat på senare år, alltså under den tid som ni har suttit vid makten?
– Det beklagar jag i så fall. Men när vi började så gick det inte ens att få ut tillgänglighetssiffror för enskilda vårdcentraler i länet. Vi var sämst i Sverige då, och vi har gjort en vandring nu till att vara bland de fyra bästa i Sverige, säger Rolf Edlund.

Hon vill föra ut mer makt till vårdcentralerna och minska den centrala makten?
– Det tror jag är helt rätt det hon säger där, avslutar Rolf Edlund (C).

Mårten Nilsson
Marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".