Kyrkan öppnar mack

Tärnsjöborna behöver inte längre åka till Östervåla eller Heby för att tanka. I dag invigs Tärnsjökorset som är Sveriges första kyrkligt drivna bensinmack.

– Det är jättebra, det har varit väldigt tråkigt förut, när man varit tvungen att åka långa sträckor för att tanka. Det är ju inta bra för miljön, säger Ebbe Lindström som bor i Tärnsjö.

Sedan i vintras har orten varit utan mack. Men på lördagen invigs alltså Sveriges första kyrkligt drivna bensinmack i Tärnsjö.

Bengt Bengtsson är kyrkoherde i Nora församling och förklarara varför man väljer att blanda religion med bensin.

– Det är kyrkorådet i Nora församling som kom på tanken. Vi vill bevara bygden och ge Tärnsjöborna vad de behöver, det finns ju matbutiker, men det behövs ju också bränsle till bilarna, säger han.

Hur ska ni hålla den här macken vid liv så att den inte läggs ned?

– Vi ska försöka göra det så öppet och synligt vi kan så att man lätt kan slinka in och tanka. Vi vill också visa att det är kyrkans mack, så att man kopplar namnet Tärnsjökorset, inte bara med korsningen, utan även med det kristna korset, säger Bengt Bengtsson.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".