Skjuten man på fri fot

Anhållandet av den 19-åring som sköts av polis natten mot lördag är hävt. Han är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot, men kan lämna Akademiska sjukhuset när han vårdats klart där för sin skottskada.

19-åringen vårdades fortfarande på Akademiska sjukhuset i Uppsala på söndagsmorgonen, för sina skador i benet. Omfattningen av skadorna är inte kända, men de ska inte vara livshotande, enligt polisen.

När 19-åringen mår bättre kan han lämna sjukhuset, eftersom det enligt åklagare inte finns någon anledning att hålla honom frihetsberövad i väntan på utredning.  

Det var natten mot lördag som 19-åringen lockade ut polisen till Sävja i Uppsala, genom ett falskt larm om att det skulle ha skett en misshandel på platsen.

När polispatrullen kom dit drog 19-åringen en pistol mot de två poliserna. Den ena polisen sköt då 19-åringen i benet.

Enligt vad 19-åringen själv uppgett i förhör ville han provocera polisen till att skjuta honom.

Polisen har beslagtagit det vapen som mannen riktade mot poliserna, men den har ännu inte analyserats av polisens tekniker. Därmed är det fortfarande oklart om det rörde sig om en riktig pistol, eller en attrapp.

En utredning mot polismannen som avlossade skottet har inletts och sköts av Västeråspolisen.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".