Taxiförare ofta utsatta

Flera taxichaufförer i länet har blivit utsatta för våld under helgen. Thomas Andersson, som kört taxi i Uppsala i 19 år, säger att yrket är riskfyllt, särskilt på helgnätter.

– Det är inget som händer varje natt, men visst finns det en risk och framförallt risk om hot om våld. Man har en utsatt position, framförallt med tanke på att många kunder är berusade på helgen, en del är även påverkade av andra droger, säger Thomas Andersson, taxichaufför i Uppsala.

Under fredagskvällen fick en taxichaufför ett knytnävslag i ansiktet i Uppsala, efter att han försökt hindra kunden från att smita från notan.

Polisen fick även rycka ut till ytterligare en taxichaufför i Uppsala under helgen, som tryckt på överfallslarmet, också efter bråk om betalningen. En annan chaufför blev sparkad på benet, efter att hon hamnat i bråk med två passagerare i Bålsta.

Enligt en tidigare undersökning gjord av LO är taxichaufför, tillsammans med väktare, de yrkesgrupper som är speciellt utsatta för våld. 

Knuffar, slag och sparkar, samt skadegörelse mot bilen är de vanligaste brotten mot taxichaufförer. 

Thomas Andersson har jobbat med att köra taxi i 19 år och är aktiv i fackliga frågor. Han upplever att införandet av kameraövervakning i bilar är bra för att motverka våldet. 

– Det känns förstås bättre sedan vi fick kamerorna installerade, det känns tryggare. 

Finns det något mer, förutom kameror, som man kan göra för att motverka våld mot taxiförare? 

– Det går nog aldrig att förhindra helt tyvärr. Så länge folk är onyktra eller har tagit droger så kommer risken nog alltid att finnas.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".