Privatiseringen växer

Friskolorna är på frammarsch, medan det bland förskolorna redan är 40 procent som drivs i enskild regi. Men de privata aktörerna inom äldreomsorgen fortfarande på startsignalen. Det visar en undersökning som Upplandsnytt har gjort.

Hur ser du på att allt mer privatiseras? Skriv här nedan:

Privatisering, bolagisering, upphandling och avknoppning... Ja, det finns många sätt som en kommunal verksamhet kan gå över helt eller delvis till privat regi. I vissa fall ploppar det upp helt nya verksamheter utan att kommunen har haft dem först, som är fallet med många av de fristående skolorna.

I Uppsala län finns det i dag närmare 160 grundskolor. Av dessa är strax över 15 procent fristående och de flesta av dem startades i början av 2000-talet.

Ungefär samtidigt börjar historien med länets enskilda förskolor, men där är det ännu vanligare med privat drift, där hela 40 procent drivs av någon annan än kommunen. Och fler privata förskolor och skolor är på väg. Men hur blev det så här?

Lena Svensson, projektledare på Sveriges kommuner och landsting, har koll på konkurrens och valfrihetsfrågor. Hon säger att det hela började redan i början på nittitalet.

- Bland annat handlade det om det ekonomiska läget och man såg att antalet anställda i kommuner ökade markant. Ett sätt var då att få en effektivisering i verksamheten och sedan var det ju också självklart en politisk inriktning med inflytande från new public management från USA, där man ville att inte bara kommunen skulle driva verksamheten. Sedan har det ju också funnits en vilja... Tittar man på barnomsorgen så var det ju då under den tiden en stark utveckling av till exempel föräldrarkoopertiv som startade barnomsorg.

Inom äldreomsorgen har man inte kommit lika långt. I Uppsala län är det bara Uppsala och Enköping som har äldreboenden i privat regi, och totalt sett utgör dessa 30 procent av länets 72 boenden. Men nu har begreppet LOV gjort entré - lagen om valfrihetssystem. Det innebär i korthet att en summa pengar följer med kunden tar med sig en summa pengar till det ställe han eller hon vill vårdas på. På alla kommunhus runt om i länet diskuteras möjligheten, men om någon nappar på förslaget återstår däremot att se.

Lena Svensson tror att vi som kunder kan tröttna på att behöva välja, men då kan det vara för sent.

- Jag tror inte att man kan backa till som det var tidigare, där det kanske var en tjänsteman i kommunen som talade om vem som skulle komma hem till en eller vilken förskola man skulle ha sina barn på. Det tror jag är svårt att backa till.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".