WHO: "En dos räcker"

En dos vaccin räcker för att ge skydd mot den så kallade svininfluensan. Den bedömningen gör nu Världshälsoorganisationen, WHO.

Enligt WHO:s forskningschef, Marie-Paule Kieny, visar alla studier på att en dos vaccin är tillräckligt för att erbjuda skydd mot den nya influensan. Det sa han till journalister i Genève på måndagen.

Läkemedelsverket i Sverige har tidigare sagt att de vill få in fler uppgifter från studierna, innan de fattar beslut om man ska ändra dagens rekommendation om två doser till alla.

Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län, säger till Upplandsnytt att det är upp till Socialstyrelsen att bestämma om rekommendationen att ta två doser ska ändras, men att det är sannolikt att det kommer att skynda på massvaccineringen.

Han säger också att barn under 18 år troligtvis ändå kommer att behöva två doser.

Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, tror inte att Världshälsoorganisationens bedömning kommer få så stor effekt i Sverige.

– Strategin i Sverige kommer ändå att vara två doser, det kan bli en ändring tidigast i november eller december, säger han.

– Det beror på vilket vaccin man tittar på. En del preparat har visat sig ha väldigt god skyddseffekt, men det är fortfarande inte känt hur länge den effekten sitter i, säger Anders Tegnell till Upplandsnytt.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".