Elinor Ostrom är hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Nobelpris i ekonomi går till Uppsaladoktor

Den amerikanska statsvetaren och ekonomen Elinor Ostrom, som tilldelas årets ekonomipris till Alfred Nobels minne, är hedersdoktor vid Uppsala Universitet och tilldelades 1999 det Skytteanska priset i statsvetenskap.

De två amerikanerna Elinor Ostrom och Oliver E. Williamson får dela på årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Båda pristagarna belönas för sina analyser av ekonomisk organisering.

Elinor Ostrom får priset för sin analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter.

Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, är mycket nöjd med att priset i år tilldelas Ostrom.

– Personligen tycker jag naturligtvis att det här är väldigt roligt! Hon är en gammal Skytteansk pristagare och statsvetare, vilket betyder att priset är mer allmänt och lättbegripligt, inte så matematiskt och mikroekonomisk som många andra priser, säger han.

Elinor Ostrom är den första kvinnan som får priset. Hon är verksam vid Indiana University i USA. Enligt motiveringen har hon visat hur gemensamma tillgångar kan förvaltas framgångsrikt av föreningar av brukare.

– Hon studerar hur vi sköter våra gemensamma angelägenheter och hur människor lär sig att samarbeta. Hon är därför ganska optimistisk i sina slutsatser, säger Leif Lewin.

Han har redan hunnit prata med Ostrom efter beskedet om att hon får priset.

– Hon väcktes halv fyra i morse amerikansk tid, men hon var som vanligt väldigt snabb och klar i knoppen. Hon var mycket glad och kommer självfallet hit i december. Jag passade på att bjuda in henne till Uppsala och det är min förhoppning att hon kommer även hit, säger Leif Lewin.

Oliver E. Williamson, verksam vid University of California i USA, har utvecklat en teori där företag ses som strukturer för konfliktlösning. Williamson prisas för sin analys av ekonomisk organisering, särskilt företagets gränser.

De två pristagarna har lagt grunden för den snabbt växande forskningen om ekonomisk organisering, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Prissumman på tio miljoner kronor delas lika mellan de båda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".