1 av 2
2 av 2
Pia Milton.

Vi dricker farligt mycket

Femton procent av befolkningen i Uppsala län uppger att de dricker alkohol i sådana mängder att det bedöms vara skadligt för hälsan.

Den stora folkhälsoundersökningen visar att den genomsnittlige länsbon trivs, har bra levnadsvillkor och är duktig på fysiska aktiviteter för att hålla kroppen i trim.

Men när det kommer till alkoholvanorna får såväl politiker som hälsotjänstemän en bekymrad min.

Över 15 procent av de som deltagit i undersökningen säger att de har alkoholvanor som ligger på rent hälsovådliga nivåer.

Det innebär att Uppsala län är bland de län där störst andel av befolkningen konsumerar skadliga mängder alkohol.

- Det här är oroande och vi måste titta närmare på det här. Det är en signal till oss att vi måste ta problemen på största allvar, säger landstingsrådet Ismail Kamil (FP).

Ismail Kamil, som även är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse, tror att alla festande studenter i Uppsala kan ha dragit upp statistiken.

Han poängterar även att det till sist är sjukvården som belastas av den skadliga alkoholkonsumtionen.

– Den här typen av drickande leder till att man får skador, biverkningar och andra sjukdomar, säger han.

Pia Milton är samhällsmedicinsk chef på landstinget.

– Vi vet att det både innebär problem för den enskilde och för samhället. Det gäller att vara medveten om sina alkoholvanor och se till att man inte dricker för mycket. Vi pratar inte om vin till maten i det här sammanhanget, utan det är berusningsdrickandet som vi har som mått, säger hon.

Ett annat problem är att många upplänningar har mer än vad som kan kallas trivselrondör, något som leder till besvärliga följdsjukdomar.

I Östhammar arbetar man mot fetma såväl i köken, som på ritborden när nya bostadsområden skissas upp.

– I översiktsplaneringen när man bygger nya områden, eller bygger om gamla, försöker vi bygga in möjligheter till fysisk aktivitet och ett hälsosamt liv. Det kan i sin tur motverka övervikt och fetma, säger Helena Nilsson, folkhälsostrateg i Östhammars kommun.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".