Skillnader i kvalitet

Det finns tydliga skillnader mellan äldreomsorg i privat och kommunal regi, både vad gäller kostnader och kvalité. Det visar en ny studie vid Uppsala universitet.

– Man kan se att de privata har ungefär 10 procent färre anställda per brukare. Och eftersom 80 procent av kostnaden inom äldreomsorgen är är personalkostanden så leder det till ungefär 10 procent minskade kostander. Men om det är mer kostandseffektivt - det är svårare att svara på, säger Ragnar Stolt, en av forskarna bakom studien.

Men bilden är tudelad. Studien - som baseras på enkätsvar från så gott som alla äldreboenden i Sverige - visar också att de privata boendena i andra avseenden håller högre kvalité än de kommunala.

– Men å andra sidan har de en större andel av brukarna som är mer delaktig i sin äldreomsorg. En större andel som har större rätt att välja mellan olika matalternativ - och större andel som har nattfasta som är mindre än elva timmar, säger Ragnar Stolt.

Den slutsats forskarna drar är att kommunal omsorg fokuserar på kvalité i form av exempelvis personaltäthet - medan privata aktörer satsar mer på kvalitén på servicen.

Efter en stroke för dryga sju år sen flyttade Kerstin Avalder till Glimmervägens äldreboende i Eriksberg i Uppsala.

Hennes vardag kretsar kring lägenheten hon möblerat med en röd soffgrupp, många prydnadssaker å ett virkat överkast hemifrån. Kerstin är en parant dam, nagellack i rosa och rött står uppradade och hon kramar glatt om Nahid Chowdhury ur personalen som hjälper henne av med rullarna i håret innan det är dags att äta lunch i allrummet med de andra.

När privata Aleris skulle ta över för två år sedan - oroade hon sig för att maten skulle bli sämre, men den blev minst lika bra som tidigare, säger hon.

– Maten är utsökt, vällagad, och det säger alla här. Det är inte bara jag utan alla här. Jag ser fram emot varje måltid.

Privatiseringen av äldreomsorgen började 1992 när kommunerna tog över - och den tog fart under slutet av 90-talet. Av Uppsala läns 72 boenden drivs 22 privat. Nästan alla ligger i Uppsala - resten i Enköping. Fler lär det bli framöver.

Samtidigt finns ännu inget svar på den kanske viktigaste frågan - vad de boende tycker om privatiseringen - så det ska Ragnar Stolt och kollegorna på institutionen för hälsa- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet nu forska vidare på.

– Det som är svårt att svara på - och kanske den intressanta frågan - är om man drar ner antalet anställda - går det ut över de boende.

Är det något ni ska titta vidare på?

– Ja precis, det håller vi på med just nu. Det är ju den heta frågan här, säger Ragnar Stolt.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".