"Mer prat om pengar"

Det finns skillnader mellan kommunala och privata äldreboenden, det visar forskning från Uppsala universitet och det menar också undersköterskan Marina Knezevic, haft både kommunala och privata arbetsgivare.  

- Jag vet att vi pratat mer om pengar när det var privat. På arbetsplatsträffar tog man alltid upp ekonomi och sparkrav och vad man ska tänka på.

Hur var det som anställd?

- Det kunde vara jobbigt det med. Fast det är ju ändå bra att veta vad grejer kostar och hur man ska använda pengarna, säger Marina Knezevic.

Privata äldreboenden har mindre personal än kommunalt drivna. Men de privata satsar samtidigt mer på kvaliteten på servicen, som att de äldre ska vara delaktiga. Det visar forskning vid Uppsala universitet. Äldreboendet Tunåsen i Uppsala övergick från kommunal till privat drift 2002. I april i år tog kommunen över igen. Undersköterskan Marina Knezevic har jobbat på Tunåsen i snart tio år och har haft både företag och kommunen som arbetsgivare. Även om uppdraget är detsamma menar hon alltså att det finns en del skillnader mellan offentlig och privat sektor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".