Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny enhet för hjärnskador

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 11.46

I dag får nästan var tredje svårt hjärnskadad med kommunikationssvårigheter felaktig diagnos. För att försöka förbättra vården startar nu Akademiska sjukhuset i Uppsala en ny specialistklinik för hjärnskadade.

Enligt Akademiska sjukhuset är de vanligaste orsakerna till svåra hjärnskador trafikolyckor, stroke, hjärtstillestånd eller allvarliga infektioner.

– Vid svåra hjärnskador finns flera olika diagnoser som inte sällan förväxlas eller missuppfattas. Den nya specialistkliniken blir en viktig länk i den tidiga rehabiliteringen. Rätt diagnos underlättar planeringen av den fortsatta behandlingen, skriver överläkare Christer Tengvar, ansvarig för den nya rehabiliteringsmedicinsk enheten, som går under namnet RIMA, i ett pressmeddelande.

Att upp till var tredje drabbad får fel diagnos kan, enligt Akadmeiska sjukhuset, bero på svårtolkade symtom eller att symtomen döljer funktionsförmåga och intellektuell kapacitet, men också att det tidigare saknats en specialistenhet med samlad kompetens att både utreda och bedöma fallen.

Tanken med enheten är att erbjuda en oavbruten vårdkedja och ge de svårast skadade rätt vård snabbt. Olika specialistläkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och psykologer ska samarbeta på enheten, som räknar med att bedöma och utreda 15-20 av de svårast skadade från sjukvårdsregionen i upp till fyra veckor.

– Den första tiden är särskilt kritisk för personer med svåra hjärnskador. Inte minst yngre gynnas av en tidig, aktiv rehabilitering. Ju snabbare detta görs, desto bättre är prognosen för att patienten ska kunna återta förlorade förmågor, skriver Christer Tengvar i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".