Sigtuna vill inte betala

Sigtuna kommun har hamnat i pengabråk med kronofogdemyndigheten, efter att falska asfaltläggare skulle avhysas från kommunens camping.

Sigtuna kommun har under flera somrar i rad haft problem med brittiska asfaltläggare som kommer till kommunen och utför dåliga arbeten med skumraskmetoder. I somras valde dessutom ett 60-tal asfaltläggare från Nordirland att utan tillstånd slå läger på Rävsta camping, som tillhör kommunen.

Sigtuna kommun vände sig då till kronofogden för att få personerna avhysta. Men innan myndigheten hann göra slag i saken, försvann asfaltläggarna från campingen på eget bevåg, enligt Anders Johansson (S), kommunalråd i Sigtuna.

Trots detta damp en räkning från kronofogdemyndigheten ned hos kommunen, där myndigheten krävde 600 kronor per person som skulle avhysas, sammanlagt 36,600 kronor.

En summa som kommunen betalade, men som kommunalrådet Anders Johansson (S) nu kräver tillbaka.

– Det är fullständigt oacceptabelt att en statlig myndighet försöker ta betalt för arbete som inte har utförts. I det här fallet har man tillämpat en schablon som säger att den som ansöker om avhysning ska betala ett visst belopp för var och en av dem som ansökningen riktar sig mot. Det är säkert en riktig ordning i normala fall. Men var och en förstår säkert att det inte kostar 61 gånger mer att handlägga ett ärende bara för att det rör 61 personer. I själva verket har Kronofogdemyndigheten alltså tjänat pengar på det här ärendet, säger Anders Johansson (S).

Han har nu överklagat Kronofogdens beslut till tingsrätten och även vänt sig till regeringen i frågan. I en skrivelse till regeringen kräver han att regelerna för den här typen av ärenden ändras, så att liknande situationer inte uppstår i framtiden.

– Dessutom vill vi ha tillbaka pengar som oskäligen tagits ut i avgifter av oss!, skriver Andersson i ett pressmeddelande.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".