Bidragskostnader ökar

Antalet unga socialbidragstagare i Uppsala har ökat kraftigt på grund av lågkonjunkturen. Till nästa år väntas extra pengar för att klara verksamheten, men i år kommer socialbidragsbudgeten att landa på ett rejält minus.

– Årets budget pekar mot ett underskott vad gäller socialbidragskostnaderna på 40-45 miljoner. Det är naturligtvis inte bra, säger Mohammad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun.

Det är flera faktorer som lett till att antalet unga socialbidragstagare stigit. I gruppen unga under 25 år handlar det om en ökning med 28 procent på drygt ett år. Det rör sig om stora ungdomskullar som råkat illa ut i lågkonjunkturen, enligt Mohammad Hassan.

­– Lågkonjunkturen kom ganska snabbt och arbetsmarknadsläget ändrades så radikalt på så kort tid att vi inte hann med att sätta in resurser i tid, säger han.

För att klara ekonomin plockar arbetsmarknads- och utbildningsnämnden av pengar för oförutsedda händelser för att täcka socialbidragsunderskottet.

Behovet av stöd har varit så stort att nämnden låtit förstärka expeditionen som avgör om någon ska få bidrag eller inte.

I morgon ska politikerna ta ställning till om man ska anställa ytterligare personal för att göra processen rättssäker och förhindra fusk.

För 2010 har kommunfullmäktige beviljat 30 miljoner extra för just socialbidrag och Mohammad Hassan ser ljusare på nästa år.

– Dels för att arbetsmarknadsläget har ändrats och man pratar om att konjunkturen är på väg uppåt och dels har staten satt in resurser när det gäller arbetsmarknadsinsatser och platser på vuxenutbildning. Det tror vi kommer ha en ganska stor effekt på socialbidragskostnaderna nästa år, säger han.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".