Fyra av tio vårdas privat

Det är tre gånger vanligare att äldreboenden drivs av privata bolag i Uppsala län än i riket i stort. Det säger forskaren Ragnar Stolt vid Uppsala universitet.

- Det här är ett fenomen som vi ser absolut mest av i tätorterna Stockholm, Göteborg och Malmö och sen har det spridit sig utåt. Sen har vi en politisk dimension. Vi ser att det här är mycket vanligare i borgerligt styrda kommuner. Det finns också en ekonomisk dimension, det har varit vanligare att man infört privatisering i kommuner som gått ekonomiskt dåligt, säger Ragnar Stolt vid Uppsala universitet.

I Uppsala län får 44 procent av de äldre som bor på ett äldreboende omsorg i privat regi, i landet i stort är det 14 procent.

Ragnar Stolt och hand kolleger vid Uppsala universitet har tittat på privatiseringen av äldreboenden och de har bland annat sett att det inte finns några tydliga skillnader i personalens utbildningsnivå, personalomsättningen eller hur ofta de äldre behöver dela rum.

Däremot har privata boenden, som Upplandsnytt berättade i morse, ungefär 10 procent mindre personal, samtidigt som de satsar mer på att de äldre ska vara delaktiga i vården. Personalen upplever sig också mer stressad på privata boenden, men mer delaktig, enligt Ragnar Stolt.

Undersköterskan Ann-Louise Malm som jobbar på Dalbyhemmet utanför Uppsala som drivs av vårdföretaget Förenade Care, håller med:

- En skillnad som jag kan tycka från kommunalt till privat är att man ju fått ett ökat ansvar, men jag ser det bara som positivt eftersom man kan vara med och påverka.

Tunåsens äldreboende är nu återigen kommunalt, efter att ha varit privat i sju år. Undersköterskan Marina Knezevic har jobbat där snart tio år och hon säger så här:

- Jag vet att vi pratat mer om pengar när det var privat. På arbetsplatsträffar tog man alltid upp ekonomi och sparkrav och vad man ska tänka på.

 Hur var det som anställd?

- Det kunde vara jobbigt det med. Fast det är ju ändå bra att veta vad grejer kostas och hur man ska använda pengarna, säger Marina Knezevic.

Har då privatiseringen påverkat de boenden som fortfarande är kommunala? Nej, säger forskaren Ragnar Stolt:

- I de kommuner som också har privat verksamhet så verkar det inte ha blivit någon skillnad på kvalitetsvariablerna på de kommunala boendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".