Mats Bergström. Foto: Torbjörn Ivarsson

Strängarna stäms igen

Mats Bergström, Andy McKee, John Williams, Ralph Towner och Kee Marcello är några av deltagarna på årets gitarrfestival på UKK i Uppsala. Det är den sjätte festivalen i ordningen.

En annan som stämmer strängarna och tar sig till Uppsala konsert och kongress är Alundabon och gitarrvirtuosen Mats Bergström.

En dos slump parat med 60-talspop väckte hans musikintresse som ung.

– Vi råkade ha en gitarr hemma och jag började plocka på den på gehör till Beatlesplattor. Det var i samband med att Sergeant Pepper-skivan kom ut, -67 var det väl, säger Mats Bergström.

Plinket i pojkrummet blev startskottet för en lång och framgångsrik musikkarriär. I dag räknas han som mästare på klassisk gitarr och har spelat världen runt.

Men i dagarna håller han sig på hemmaplan för att delta i gitarrfrossan på Uppsala konsert och kongress när Uppsalas sjätte gitarrfestival går av stapeln.

Själv ska han hålla i undervisning inför publik och i ett seminarium om en av hans egna favoritgitarrister, men ser även fram emot att hinna gå på flera konserter för egen del.

– Det ska bli kul att höra Johannes Möller, som jag har följt sedan han var liten. Även Andy McKee, som tydligen redan har kommit från USA, säger Mats Bergström.

Lena Redin
lena.redin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".