Privat SFI bryter avtal

Trots tydligt krav från kommunen på behöriga lärare så har de två privat drivna SFI-utbildningarna, svenska för invandrare, i Uppsala inte levt upp till det. Avtalsbrott, menar Fredrik Sjöberg (FP).

– Detta är allvarligt, menar Fredrik Sjöberg (FP) i Uppsala.

– I mina öron låter det här som ett avtalsbrott för är det ett ska-krav vilket det här är, då måste man ju som leverantör uppfylla det kravet, fortsätter Fredrik Sjöberg.

I upphandlingen av arbetslivsinriktade introduktionsinsatser och SFI-undervisning i Uppsala, alltså svenska för invandrare ställde kommunen bland annat kravet att alla lärare ska ha en lärarexamen och 40 högskolepoäng i ämnet svenska som andra språk.

I de anbud som de två privata utbildningsföretagen Lernia och Hermods lämnade in och senare, i de skrivna avtalen lovade man att klara av det kravet.

Men enligt de lärarlistor som företagen lämnar ut till Upplandsnytt så finns det lärare som inte lever upp till den behörigheten. Det är inget som Nolek Putsai, elever vid Lernia ser så allvarligt på.

– Det spelar ingen roll.

– Jag tycker att lärarna är bra, säger Yaser-al-Yasery, även han elev på Lernia.

Folkpartisten Mohamad Hassan är den ansvariga politiker som ställt kraven.

– Det är viktigt med behöriga lärare annars så skulle vi inte ställt det som krav men om helheten fungerar så kan man ha överseende med vissa brister under förutsättning att bristerna ska åtgärdas och det har de ju lovat, menar han.

Flera av de lärare som inte är behöriga vid Lernia och Hermods kompletterar nu sin utbildning vid bland annat Uppsala universitet men är färdiga först när avtalsperioden med kommunen är slut. Enligt folkpartisten Fredrik Sjöberg är det att låta utbildningsföretagen komma undan för lätt och skulle vilja att avtalen var bättre skrivna.

– De finns hävningsklausuler i de kommunala avtalen men det finns inget vite. Det öppnar ju för en möjlighet att slira lite på leveransen. Blir man påkommen så åtgärdar man det då men då har man ju kunnat klara sig under en viss period genom att leverera mindre än man lovat, man har fått för mycket betalt, säger han.

Mohamad Hassan tycker att partikollegans förslag kan vara intressant, menar att man till viss grad redan idag gör det inom kommunen men vill heller inte göra det för svårt för privata entreprenörer att jobba med kommunen.

– Man måste också veta att det har varit väldigt svårt att få tag i svenska-två-lärare.

Men tycker du att du följer upp de skattepengar som du ansvarar för så att det blir det du har beställt?

– Jag tycker att vi gör det.

Men uppenbarligen så levererar de ju inte det de ska?

- Vi håller på att följer upp det här och vi kommer snart att ta ställning till om vi ska förlänga eller inte och allt sådant här påverkar, säger Mohamad Hassan.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".