"Forskning inte oberoende"

Forskningen kring slutförvaret av kärnavfall får kritik för att inte vara tillräckligt fristående, med anledning av den diskussion som finns om de kopparkapslar som kärnbränslet skall förvaras i är tillräckligt säkra.

Johan Swahn på Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning tycker inte att forskningen har varit tillräckligt oberoende då företaget Svensk kärnbränslehantering ligger bakom det mesta av forskningen.

– Just att ha möjligheter för fler aktörer att jobba med kärnavfallsfrågan hade varit bra i det här läget nu. Det hade varit mycket lättare att snabbt få en sådan här oklarhet om kopparkorrosion löst, säger han.

Företaget Svensk kärnbränslehantering, SKB, lägger ner ungefär 200 miljoner kronor per år på forskning om slutförvaret av kärnbränslet från de Svenska kärnkraftverken. Företaget finansieras av de bolag som driver kärnkraftverken i Sverige, precis enligt den lagstiftning som finns då industrin själva skall betala för det avfall som de lämnar efter sig.

Eftersom forskningsbudgeten är så hög för SKB har fristående forskningsråd inte sett någon större anledning till att finansiera forskning på det här området. Kanske hade uppgifterna om kopparkorrosion av dom kopparkaplsar som kärnbränslet skall ligga i kunnat bekräftats, eller avfärdats om det funnits mer oberoende forskning på området, det säger kemiprofessor Willis Forsling som sitter med i statens Kärnavfallsråd och som efterfrågar mer oberoende forskning.

– Vi tycker att det borde finnas en oberoende naturvetenskaplig forskning som inte SKB styr över, säger han.

Vetenskapsradion Klotet har gått igenom de fem största forskningsråden i Sverige och kan konstatera att det bara är Vetenskapsrådet och Formas som delat ut pengar till forskning om slutavfallet i år, och då handlar det om en ganska blygsam summa på en cirka en och en halv miljon kronor.

Strålsäkerhetsmyndigheten har förvisso också forskningspengar, cirka 15 miljoner kronor årligen, men det är inte pengar som forskare kan söka anslag ifrån. Vetenskapsradion Klotet har frågat regeringen om de tänkt att ändra på upplägget för finansieringen men har fått till svar att det tänker man inte göra. Trots att de säger att forskningen kring slutavfallet skall prioriteras så vill de inte detaljstyra hur forskningsråden använder sina pengar, de vill heller inte ändra på det system som finns för den fond som industrin har för finansiering av forskningen.

SKB:s forskningschef Peter Wikberg har inget emot mer fristående forskning, men hävdar också att deras studier är tillräckligt förutsättningslösa för att få fram bästa resultat.

– Den är faktiskt lika förutsättningslös som vilken annan forskning som helst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".