Här, vid Ekeby gravfält utanför Vattholma, hittades mannen. Foto: Uppsalapolisen
Vattholma

Fälls för Vattholmamord

Livstids fängelse för mord. Det blev Uppsala tingsrätts dom mot den före detta tv-skådespelare från Stockholm, som åtalats för att ha bragt en 42-åring om livet utanför Vattholma i våras. Hans 19-åriga styvson döms till skyddstillsyn för medhjälp till grov misshandel.

– Livstids fängelse ska förbehållas de allvarligaste fallen, sägs det ifrån Högsta domstolen och vi menar ju att det här är ett sådant fall. Det är fråga om ett utdraget förlopp och ett svårt lidande för målsäganden innan han till slut dör och det är de fallen som ska förtjäna livstids fängelse, säger åklagaren Elin Blank.

Mordet den 8 april på det gamla gravfältet Ekeby utanför Vattholma, har av åklagarna beskrivits som osedvanligt brutalt och där hammarslag mot huvudet och en rad knivstick mot överkroppen ledde till döden.

Tingsrätten konstaterar att det var indrivningen av en skuld på 6000 kronor som ledde fram till mordet.

Under en bilfärden från Stockholm mot Uppsala där skulden skulle säljas – började misshandeln och när offret försökte fly vid gravfältet – ska 43-åringen ha hunnit i fatt.

Dom båda männen fälls mot sina nekanden.

43-åringen säger sig inte alls känna till offret. Styvsonen lägger hela skulden på styvpappan – och säger att han ensam slog ihjäl mannen. Han säger att han följde med under hela mordförloppet och gjorde som han blev tillsagd eftersom han är mycket rädd för honom.

Tingsrätten tror på killens berättelse, som också får stöd av andra vittnen och viss teknisk bevisning.

Styvsonen döms till skyddstillsyn och missbrukrehabilitering, för medhjälp till grov misshandel. Åklagarna tycker att hans straff var lindrigt, men har inte bestämt om det ska överklagas.
– Det är ju en i och för sig rimlig påföljd med tanke på vad man kommer fram till i domen om straffvärdet för hans brottslighet. Och så har man beaktat hans ungdom och hans beroendeställning till den här äldre tilltalade, säger åklagaren Elin Blank.

Den 42-årige man som fälls för mordet ska också betala skadestånd på omkring 145.000 kronor till den mördade mannens anhöriga.

Upplandsnytt har sökt men inte nått de båda männens advokater.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".