Facklig kritik mot SFI

Även fackföreningen Lärarnas riksförbund tycker Uppsala kommun ska se allvarligt på att de två privata SFI-utbildarna, alltså svenska för invandrare, Lernia och Hermods inte har behöriga lärare enligt de krav som satts upp i avtalet.

Sören Flod är biträdande kommunombud vid Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

– Under upphandlingen vad gäller SFI-undervisningen så var vi och Uppasla kommun helt överrens om att alla lärare inom SFI skulle vara behöriga. De skulle ha en lärarexamen och de skulle ha 40 högskolepoäng i svenska som andra språk, säger han.

Som Upplandsnytt tidigare rapporterat kritiserar även Fredrik Sjöberg (FP) i Uppsala det faktum att avtalet inte följs.

– I mina öron låter det här som ett avtalsbrott för är det ett ska-krav vilket det här är, då måste man ju som leverantör uppfylla det kravet, säger han.

Natalia Goura är platsansvarig vid Lernia i Uppsala och tycker inte att det handlar om ett avtalsbrott, trots att minst hälften av de 12 lärare som har svenska på schemat inte uppfyller utbildningskraven.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte ändå.

Vad gäller Hermods så är 5 av 19 lärare inte behöriga enligt avtalet. Regionchefen Tomas Abrahamsson tycker inte heller att det handlar om ett avtalsbrott eftersom kommunen visste om förutsättningarna och för att man har haft en dialog om detta mellan företaget och kommunen.

Men Sören Flod vid Lärarnas Riksförbund tycker att man ska se allvarligt på detta och betonar vikten av behöriga lärare.

- Jag tycker att Uppsala kommun noga borde överväga att säga upp ett avtal med ett företag som inte har behöriga lärare. Det finns andra kommuner som har gjort det.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".