"Ska inte hänga på anhöriga"

Att det finns allt fler privat drivna förskolor, friskolor och äldreboenden gör också att vi alla får allt fler valmöjligheter. Marta Szebehely, professor i socialt arbete, menar att alla inte har förutsättningar att göra bra val, till exempel inom äldreomsorgen.

– Ribban har ju höjts och man måste vara mycket skröpligare och sjukare för att få hjälp. Då är man oftast i den situationen att man kan välja. Man kan ha anhöriga som kan hjälpa en att välja. Jag tror alltså att det allra viktigaste ska vara att all verksamhet ska vara så bra att det inte hänger på anhöriga att man väljer rätt, säger hon.

I Uppsala län är idag strax över 15 procent av grundskolorna fristående skolor och de flesta av dem startades i början av 2000-talet. Ungefär samtidigt gick allt fler förskolor över till privat drift. I dag drivs hela 40 procent av dem av någon annan än kommunen. Bland våra äldreboenden är det 30 procent som drivs privat. Det här innebär förstås fler möjligheter för många att välja.

Ute på gågatan i Uppsala sa de vi frågade så här om att de fått allt fler valmöjligheter:
– Det är lite jobbigt tror jag, det blir svårt för många att ha så mycket att välja på.
– Jag tycker att det är jättebra, jag önskar att det var fler privata alternativ, framförallt i skolan. Vår äldsta son har precis börjat sexårsverksamheten och vi funderar mycket på ett privat alternativ.
– Jag tycker det är bra, det är kvalitetshöjande för det blir ju sund konkurrens.

Professor Marta Szebehely som inte tror att alla har möjlighet att göra välinformerade val tror inte att man ska tro för mycket på effekterna av konkurrensen - inom till exempel äldreomsorgen.
– Jag tror att det är en väldigt problematisk situation om det blir så att hela tanken är att genom att man har rätt att välja så kommer de dåliga företagen att slås ut och de bra kommer att finnas kvar och att det är dem man kommer att välja. För så kommer det inte att vara. För framförallt på äldreboenden så är det en bristsituation.

Lisa Helgesson
Astrid Iselidh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".