Privatisering debatteras

Privatiseringen av den offentliga sektorn väntas bli en stor valfråga nästa år. I Uppsala kommer bland annat den utmanarrätt som allianspartierna införde efter förra valet tas bort om de rödgröna vinner valet.

– Utmanarrätten är ett tokigt påfund som vissa borgerliga har hittat på och den har inget berättigande, säger socialdemokraten Ulrik Wärnsberg.

Utmanarrätten innebär att vem som helst som tror att den kan driva en kommunal verksamhet bättre, kan utmana den, vilket leder till att kommunen måste utreda om verksamheten ska upphandlas.

Systemet är en av de saker som de två politiska blocken inte är överens om.

Däremot säger både Ulrik Wärnsberg (S) och Cecilia Forss ( M) att det finns positiva effekter av det finns privat driven äldreomsorg, och till exempel friskolor, men de är inte överens om omfattningen.

I Uppsala kommun kommer inte fler äldreboenden att upphandlas om Ulrik Wärnsberg får bestämma, inte efter den upphandling som redan är i gång. 

– Om alla som upphandlas blir privata, innebär det att 70 procent av äldreomsorgen blir privat. Vi socialdemokrater är inte beredda att gå vidare med ytterligare konkurrensutsättningar då, det är vi inte, säger Wärnsbarg.

Men om den borgerliga alliansen vinner valet blir det annorlunda, enligt Cecilia Forss.

– Det är självklart att alternativen ska ha möjlighet. Det är ju medborgarna val som är det viktiga.

Finns det någon övre gräns för andelen privat verksamhet?

– Ja, det måste ändå finnas en kommunal konkurrens, men jag kan inte säga exakt var den gränsen går. Det intressanta är inte om det är privat eller kommunalt drivet, det intressanta är ju kvaliteten på verksamheten, och det mäter vi hela tiden, säger Cecilia Forss (M).

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".