Friskolor sätter trenden

Konkurrensen hårdnar om Uppsalas elever och friskolornas intågande har nu fått de kommunala att tänka på nya sätt.

Per Pettersson är en av fyra skolchefer i Uppsala kommun.

– Man ser det ju bland annat på att vi satsar mycket mer på marknadsföring. Vi har varit dåliga på att tala om hur bra vi är, säger han.

Förutom att skolorna lägger mer pengar på att marknadsföra sig så har man också tänkt om kring vilka årskurser man ska erbjuda i varje skola.

I och med att många fristående skolor erbjuder skolgång från och med årskurs sex till nian, i stället för det traditionella sjuan till nian, så går nu även många kommunala skolor över till samma modell, berättar skolchefen Per Pettersson.

Eller hur titulerar han sig nu för tiden egentligen?

– Jag heter Per Pettersson och är affärsområdeschef för södra skolområdet.

Nu heter det inte längre skolchef utan affärsområdeschef, alltså ytterligare en förändring.

– Det är för att vi fokuserar på att göra bra affärer, det vill säga att vi kanske ska behålla vår marknadsandel, kanske öka den och det betyder också att vi behöver se över kostnader, exempelvis lokalkostnader, säger Per Pettersson som också påpekar behovet av större flexibilitet i organisationen för att möta konkurrensen.

Skollokalfrågorna är en het potatis i Uppsala. Skolchefer och rektorer i den kommunala skolan vill ha samma möjlighet som de fristående skolorna att gå in och ur lokaler efter behov. I stället för att betala hyran för till exempel en egen aula och gymnastiksal 24 timmar om dygnet, så vill man kunna hyra in sig per timme.

– För oss handlar det om att kunna använda så mycket pengar som möjligt till personalen, till lärarna och till kompetensutveckling, för att kunna ge och erbjuda den bästa utbildningen, säger Per Pettersson.

Kommunen har ännu inte kommit fram till hur den nya hyressättningen ska fungera men fastighetsnämnden ordförande, Lars-Gunnar Karlsson (M) tycker inte att de kommunala skolorna ska svälja de fristående skolornas ide på lokalmodell med hull och hår.

– Jag tror ju också att det finns fördelar med att ha kvar matsalar, biblioteken för att just känna på den bok och sitta i lugn och ro, det som man har höjt som mervärden. Jag är lite förvånad om man inte har det mervärdet när man presenterar det för eleven och föräldern, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".