Lernia är ett av två privata SFI-företag i Uppsala.

Krav på SFI-granskning

Oppositionspolitikerna i Uppsala kräver nu att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden granskar upphandlingen av SFI- undervisningen, alltså svenska för invandrare. Detta efter Upplandsnytts granskning av antalet obehöriga SFI- lärare.

Jonas Åsenius (MP) är en av dem som kräver en granskning.

– Vi kräver nu att nämnden får en uppföljning och utvärdering av avtalet på nästa möte, som troligen kommer att bli i november eller december. Det är otroligt viktigt att kommunen har bra krav och att de krav vi ställer följs upp, säger han.

I onsdags rapporterade Upplandsnytt om att vissa lärare vid SFI- undervisningen i Uppsala saknar behörighet, något som var ett krav i avtalet mellan kommunen och företagen Lernia och Hermods, som bedriver undervisningen

Mohammad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger att man enligt skollagen kan göra undantag med lärarnas behörighet om det inte finns behöriga lärare att tillgå.

Men samtidigt har Uppsala kommun skrivit in behörighet om minst 40 poäng i svenska som andraspråk som ett ska- krav i avtalet med Lernia och Hermods, en punkt som man nu alltså får göra avkall på.

– Vi har gjort undantag, eftersom vi har fått garantier på papper att det finns en kompetensplan för hur de här lärarna ska vidareutbildas, säger Mohammad Hassan.

Oppositionen kräver ju nu att upphandlingen granskas, kommer ni att göra det?

– Ja, men inte för att de har krävt det, utan det bestämdes för länge sedan att en uppföljning ska komma i december.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".