Kritik mot vårdavtal

Den privata vården har andra avtalsförhållanden och villkor än den offentliga vården. Det säger distriktläkarföreningens ordförande Ove Andersson. Något som idag möter stark kritik från landstingspolitiker. Ove Andersson förklarar var han menar.

- Man har olika avtalsförhållanden och ibland olika regleringar. Gentemot den offentliga primärvården så finns det inga fasta avtal utan den kan man styra hur man vill från politiker- och tjänstemannahåll. Däremot är det väldigt hårt reglerat gentemot de privata aktörerna. Vi inom den offentliga primärvården skulle behöva ha samma förhållande gentemot landstingsledningen på samma sätt som de privata. Då skulle vi kunna hantera det här på samma sätt. Nu är vi väldigt styrda, säger distriktläkarföreningens ordförande Ove Andersson.

Ove Andersson vill att den privata och offentliga vården ska ha samma förutsättningar och villkor. Han säger bland annat att de privata aktörerna skaffat sig fördelar genom att de har andra avtalskonstruktioner. En av de fördelar som Ove Andersson lyfter fram är att man inom den privata vården har ett kortare förhandlingsläge medan besluten tar längre tid inom den offentliga vården. Men hans uttalanden möter idag stark kritik.

- Det är samma villkor som gäller oavsett privat eller offentlig vård, säger Ismail Kamil är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och landstingsråd för Folkpartiet.

Men följs avtalen lika oavsett om de är privat eller offentlig vård?

- Absolut! Tidigare hade vi inte någon so mhelst kontroll hur vi ska följa upp sådant. Det här har vi sett till den här mandatperioden. Vi har ett system för att vi ska kontrollera och följa upp och det gör vi också med alla de avtal, säger Ismail Kamil.

Mathilda Hector
mathilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".