Miljarder går till forna hemländer

Enorma penningströmmar cirkulerar mellan olika länder och världsdelar, när invandrare och flyktingar skickar pengar till sina forna hemländer. Minst 4 miljarder kronor förs ut ur Sverige varje år, men den exakta siffran är okänd - det kan handla om ännu mer.

Mattias Engdahl, forskar vid den nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Han förklarar vad pengarna gör för nytta:

- Beroende på till vilka länder pengarna går och beroende på vad pengarna används till bestämmer det ju nyttan, så att säga. Skulle pengarna gå till utbildningsavgifter, sjukvårdsavgifter, mat och så konsumtion som krävs för att upprätthålla någon form av levnadsstandard, så kan man se att dessa penningöverföringar får en direkt inverkan på människors liv, i positiv bemärkelse.

Men det kan också finnas negativa aspekter med de omfattande penningöverföringarna eftersom det kan skapa ett beroende, säger Mattias Engdahl.

- Man kan se i stort att den här typen av utlandsberoende skulle kunna vara farligt i den mån de här penningsströmmarna upphör en dag. Om man har satt sig i en sits där man är beroende av dessa överföringar och de en dag inte kommer längre, så kan man hamna ju i en svår situation, säger Mattias Engdahl.

Ingrid Forsberg
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".