Enköping

Fel på parkering och fakturor

Chefen för lasarettet i Enköping, Kjell Jönsson, får kritik av landstingets revisorer. Kritiken gäller bland annat att Jönsson, tvärtemot landstingets regler, låtit underställda godkänna hans fakturor. Dessutom har han för lasarettets räkning hyrt en parkeringsplats på Arlanda som framför allt kom att användas vid hans privata resor.

Det senare handlar om att Kjell Jönsson veckopendlar till utlandet från sitt jobb som chef för Enköpings lasarett, förut var det till hans dåvarande hem i London och numera är det till hans bostad i Genève. Och landstingets revisorer konstaterar i sin granskning att den parkeringsplats som han för lasarettets räkning hyrt på Arlanda i praktiken kom att användas enbart av honom själv och då framför allt i samband med hans privata hemresor. Men betalningen, på 1575 kronor per kvartal, fick lasarettet stå för.

- Det var min erfarenhet från två tidigare jobb, att det ofta är billigare att ha ett långtidsabonnemang än att betala parkering varje gång någon från lasarettet ska flyga i tjänsten, säger Kjell Jönsson.

Men du använde p-platsen en del privat?
- Ja, vanligen åker jag buss till Arlanda, men vid några tillfällen då jag behövde åka bil och jag såg att p-platsen var tillgänglig på fredagen, så använde jag den.

Revisorerna antyder att det inte var så många förutom du som kände till att den här p-platsen fanns?
- Exakt hur vi marknadsförde den, det vet jag inte.

Hur många har utnyttjat den?
- Få.

Är det någon annan än du?
- Vet inte.

Landstingsrevisorerna kritiserar nu Kjell Jönsson för hela förfarandet och för att han inte tagit upp parkeringsplatsen som löneförmån i sin självdeklaration.

Av granskningen framgår också att Kjell Jönsson inte följt landstingets attestregler, som säger att personliga utlägg som man haft ska godkännas av överordnad chef. I det här fallet har underställd personal i Enköping fått attestera fakturorna, förra året rörde det sig om ett 30-tal fakturor.

- Då jag tillträdde så fick jag höra att det hade varit så på lasarettet under lång tid, av praktiska skäl, eftersom närmaste chefen satt i Uppsala.

Det låter som nåt man kanske borde ha reagerat på? De underställda är ju i beroendeställning gentemot sin chef?
- Ja, så här i efterhand så skulle jag naturligtvis ha uppmärksammat det tidigare.

Vidare visar revisorernas granskning att ett lönetillägg på nära 4000 kronor i månaden för Jönsson inte tagits upp till beskattning, pga felaktig hantering på landstinget men där Jönsson heller aldrig påtalat felet. Samtliga brister som revisorerna pekar på i sin granskning har nu rättats till.

Tycker du att nåt som framkom i den här granskningen är genant för dig?
- Ja, jag skulle tidigare ha noterat att de underordnade attesterade, säger Kjell Jönsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".