1 av 3
Grafik: Hans Johansson
2 av 3
Hans Johansson, talesman för Viking raceway.
3 av 3
Thomas Bakker kallar bygget katastrof. Foto: August Bergkvist
Hallstavik

Ja till motorbana

Miljödomstolen har i dag sagt ja till en motorbana i Hallstavik.

Viking Raceway får hålla tävlingar under sommarhalvåret, med vissa tidsbegränsningar, bland annat bara varannan helg och fram till klockan sju på kvällen.

Träningar och tävlingar i internationell klass får ske tre dagar per år.

Hans Johansson, talesman för företaget Viking Raceway AB, är mycket glad över beskedet, säger han till Upplandsnytt.

– Jag har inte hunnit läsa hela, den var visst på 80 sidor hörde jag, så den var omfattande. Men kontentan var ett ja, iallafall, så mycket har jag hunnit uppfatta, säger han till Upplandsnytt.

Miljödomstolen säger alltså ja till motorbanan men sätter upp en knippe villkor. Det handlar bland annat om begränsningar i antal tävlingsdagar och under vilka klockslag verksamheten får bedrivas. De stora internationella tävlingarna, som väntas bullra mest, får bara äga rum under tre dagar mellan mitten av juli och sista oktober, och sju på kvällen ska det vara tyst. För de nationella tävlingarna är domstolen lite mer frikostig och ger klartecken för 25 tävlingsdagar mellan april och oktober.

Nu ska styrelsen för Viking Race Way samlas och bestämma för hur man ska gå vidare - efter eventuella överklaganden är det en kommunal bygglovsansökan som väntar. Bakom Viking Race Way står en rad lokala företag och privatpersoner och det handlar om rätt så mycket pengar.

– För att bygga läktarna, 1,5 km väg, tillfartsvägar och parkering så tror vi att det ligger någonstans i storleksordningen 100 miljoner, säger Hans Johansson.

Bilar med enorma kraftresurser som gör upp vem som kör fortast på dryga 400 meter - det är det Drag racing handlar om i grova drag, en av aktiviteterna som planeras på den nya banan.

Bland Hallstaviksborna var reaktionerna på miljödomstolens besked idag blandade.

– Det mesta som görs är positivt vad gäller Hallstavik, bara det händer någonting är det positivt. Sen får man ta annat i beaktande i andra hand, säger Marielle Saramolki.

Det här med buller då?

– Det tror jag är av mindre betydelse faktiskt, säger hon.

– Det är väl framtidens vyer, tycker jag, säger Sven Dahlberg.

Men är det något som bygden behöver?

– Ja, jag tror det behövs något sådant. Det drar väl alltid hit folk, det är en populär sport, säger han.

– Jag har min mark som ligger emot det här området där banan ska bli, det är ett skogsområde mellan viken och där vi bor, säger Thomas Bakker.

Hur tror du miljön skulle förändras om den här banan blir verklighet?

– Det blir katastrof för oss som är grannar till det, total katastrof. Hur ska vi kunna bo kvar? undrar Thomas Bakker.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".