Östhammar

Tågtrafik till Gimo?

Bättre kommunikationer beskrivs som en viktig pusselbit när Östhammars kommun ska vända den negativa befolkningsutvecklingen. Förutom en upprustning av väg 288 finns tankar på tågtrafik.

Vad tycker du? Kommentera här!

Det skulle kunna göra Gimo till något av en knutpunkt för resande, det säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

– Det är att skapa ett resecentrum i Gimo, det vill säga en omstigningsstation mellan buss, bil och järnväg, säger Jacob Spangenberg, kommunalråd i Östhammar.

Gimo nästa, det var ett bra tag sedan ett sådant utrop ljöd i en tågkupé. Men när den gamla järnvägen nu ska rustas för bland annat malmtrafiken mellan Dannemora Gruva och Hargshamn så kan tågåkandet i trakten få en renässans.

– På sikt kommer vi jobba att jobba för att den ska bli så bra så att det blir persontrafik på järnvägen. Det kommer inte att hända i morgon eller om fem år men kanske om tio år. Vi måste börja ta den diskussionen och dialogen med de medspelare som är nödvändiga i sammanhanget. Annars kommer vi ingen vart, själva klarar vi inte det här, säger Jacob Spangenberg.

De andra medspelarna är, enligt honom, förutom Banverket, länets övriga kommuner och landstinget i regionförbundet.

För resenärer på väg från Östhammars kommun till exempelvis Tierp, Älvkarleby eller Gävle skulle persontåg kunna vara ett vettigt alternativ.

Men för att locka de stora pendlargrupperna som i dag åker buss och bil till och från Uppsala krävs rejäla investeringar. Detta i form av ett nytt spår från Österbybrukstrakten och ner mot Skyttorp, för anslutning till stambanan. Annars blir restiden orimligt lång.

Så här säger ett par resenärer vid en av buss 811:s hållplatser om visionerna.

– Tåg behövs, säger en ung kvinna på väg hem till Östhammar.

Varför är det bra med tåg?

- Det går fortare, det är väl en bra anledning. Gimo är ju ganska centralt om man tänker på Alunda, Österbybruk och alla orter runt omkring. Jag tycker Gimo är bra. Det finns ju dessutom järnväg där, säger Östhammarskvinnan.

- För mig skulle det underlätta. Då skulle jag slippa byta till buss och istället åka tåg en längre sträcka, säger en man på väg till sitt landställe utanför Östhammar.

– Vi ser positivt på alla visioner som utvecklar kollektivtrafiken. När det börjar dra ihop sig till en konkret plan, får vi tillsammans titta på vad som är den bästa lösningen. Det handlar ju också om att ta ansvar för och hantera de pengar som samhället satsar på kollektivtrafik så att det blir så bra och så mycket kollektivtrafik som möjligt för satsade pengar, säger Sture Jonsson på UL.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".