Motorsport

Motorsporten reagerar

I går sa miljödomstolen ja till bygget av Viking Raceway i Hallstavik, med en rad villkor på när och hur ofta de får arrangera tävlingar. I dag reagerar personer inom uppländsk motorsport på beskedet.

Sabina Jädersten från Östervåla är en av Sveriges bästa juniorer inom dragracing och hon var glad över beskedet.

– Det är en jätteviktig möjlighet för oss att kunna tävla och träna utan att åka så långt som Piteå, Malmö och Gardemoen, som jag fått göra annars, säger hon till Upplandsnytt.

Är det dit du åker för att tävla i dagsläget?

– Ja, det är de längsta. Det finns närmare, den närmaste är i Västerås som är min hemmabana.

För dig, hur många tävlingar blir det på ett år?

– Runt åtta till tio, kanske. Det är roligare om det blir tävlingar som är närmare, för då kan man tävla mer utan att åka så långt.

Enligt miljödomstolen kommer motorbanan i Hallstavik få arrangera tävlingar, men bara på sommarhalvåret, och som senast till klockan sju på kvällen. Även storhelger som midsommar ska vara utan tävlingar. För de tyngsta klasserna bilar får de bara tillstånd att tävla tre dagar per år.

Bo Fallbrink, initiativtagare till projektet att bygga Viking Motor Park i Enköping ser beslutet som ett gott tecken även för dem, som snart ska skicka in sina papper till miljödomstolen.

– Jag tycker att det är positivt, det visar väl att vi inte är helt fel ute när vi lämnar in vårt till miljödomstolen. Vi torde väl också få ett positivt beslut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".