Enköping

Dyr hemsida för kommunen

Westerlundska gymnasiet i Enköping kommer att betala sammanlagt en halv miljon kronor för en hemsida, som de kunde ha fått gratis om de gått till kommunens egen personal. Hans Hellberg, som är förvaltningschef i kommunen, är mycket kritisk till avtalet.

Förvaltningschefen Hans Hellberg att skolans beslut är både pinsamt och vårdslöst. Bland annat för att skolan inte gjorde någon upphandling och inte använde sig av personer inom kommunen som kan göra hemsidor.

– En halv miljon för en hemsida, jag har aldrig hört någon... Ja, det finns säkert något företag som har lagt ut så mycket pengar, men inte i sådana här sammanhang, att man lägger ut så här extrema pengar, det har jag aldrig hört talas om. Om man ser på årsbasis så är det här en lärartjänst som vi lägger på en hemsida och det känns kanske lite tveksamt, säger Hans Hellberg till Upplandsnytt.

Det hela uppdagades i våras när utbildningsförvaltningen skulle se över sin ekonomi som varit skral länge och som kritiserats av kommunens revisorer. Då upptäckte de fakturor på ungefär 17 000 kronor i månaden som ska betalas i sammanlagt 24 månader. Fakturorna visade sig gå till ett IT-företag för ett avtal om gymnasieskolans nya hemsida. Dessutom hade 100 000 kronor betalats ut till samma företag för en förstudie.

Hans Hellberg tycker att skolans rektor, Jörgen Norman, som är ansvarig för köpet, skulle ha vänt sig till personal inom förvaltningen som gör hemsidor och på så sätt fått sidan gratis. Men kostnaden är inte allt som Hans Hellberg är kritisk till.

- Dels så ska vi inte lägga ut så mycket pengar på en hemsida, dels så ska det ju också göras en ordentlig upphandling i så fall. Sedan ska man inte göra leasingavtal och dessutom nite göra leasingavtal med företag som vi inte har avtal med.

Rektorn har fått en muntlig erinran, vilket är detsamma som en tillsägelse.

Upplandsnytt har försökt få tag på rektorn utan att lyckas, men till Enköpingsposten säger han dels att den förre förvaltningschefen godkänt investeringen i hemsidan och dels att det var en viktigt satsning på en konkurrensutsatt marknad som hade skjutits upp i många år.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".