Demensboenden slås ihop

Två demensboenden i Tierps kommun ska bli ett. Det är ett förslag som behandlas idag av kommunstyrelsen.

- Man mår ju dåligt av det, vi vet ju ingenting om vad som händer med tjänster och verksamheten, säger undersköterskan Jenny Öhman.

20 personer med någon form av demenssjukdom bor på Forshem idag men nu ska de 20 åldringarna från Forshem, dagverksamheten på Forshem och korttidsboendet på Danielsgården flytta till Wesslandia i Karlsholmsbruk, som blir ett nytt demenscenter med plats för 45 personer. I och med förslaget kommer 20 vårdplatser för dementa att försvinna från Tierps kommun. Skälet till flytten är många- Forshems lokaler är undermåliga, husen har renoveringsbehov och dessutom skulle man spara 1 miljon kronor i och med förslaget. Bengt-Olov Eriksson är kommunstyrelsens ordförande i Tierp. Han försvarar förslaget och menar att vården för demenssjuka kommer att bli bättre med flytten.

 - Vi vill koncentrera resurserna för att höja kompetensen, säger Bengt-Olov Eriksson som är kommunstyrelsens ordförande i Tierp.

Vad tänker du kring det geografiska avståndet?

- Jag tror inte att det kommer att betyda något, väljer man att koncentrera resurserna så blir det ofrånkomligt så att några måste åka längre för att hälsa på sina anhöriga.

Varför går det inte att satsa på Forshem och en upprustning där?

- Det skulle förmodligen bli billigare om man byggde nytt helt och hållet istället för att rusta upp Forshem, säger Bengt- Olov Eriksson.

Undersköterskan Helena Hårdstedt tycker att man borde ha tagit tag i problemet tidigare.

- Visst, det är dåliga lokaler men det har vi påtalat många gånger. Det är först nu, när man vill bygga ett demenscenter, som man uppmärksammar det, säger hon.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".