"Friskolor överkompenseras"

Friskolorna överkompenseras och de kommunala skolorna prioriteras bort. Det menar Uppsala kommuns södra skolchef Per Petterson blir konsekvensen om förslaget från barn- och ungdomsnämnden för det kommande skolbudgetåret går igenom.

- Det innebär att den kommunala grundskolan förlorar 8,7 miljoner kronor inför 2010, samtidigt får friskolorna 8,7 miljoner till och det är delvis till uppdrag som de inte har haft och inte kommer att ha under 2010.

Tidigare har Uppsala kommun haft så kallade riktade bidrag i skolbudgeten, alltså öronmärkta pengar för vissa specifika områden som exempelvis småskolor på landet och skolhälsa. Då det är den kommunala skolverksamheten som har haft hand om dessa specifika verksamheter så får har de fått mer pengar än friskolorna. Men nu har barn- och ungdomsnämnden lagt förslag om att dessa bidrag ska buntas ihop, ingå i grundbeloppet och delas lika mellan kommunal och fristående skolverksamhet. Överkompensation till fristående skolor för verksamhet som de inte bedriver, menar skolchef Per Pettersson, medan barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (M) anser att det inte är hennes sak som politiker att öronmärka pengar i fortsättningen.

- Jag är ju inte pedagog när jag sitter som politiker, är det verkligen jag som vet bäst hur man ska använda pengarna?

Om de privata skolorna inte har småskolor ute på landet, då får ju de pengar för en verksamhet som de inte har?

- Ja här är det ju friheten som är tänkt, att de kanske vill använda pengarna till någonting annat än just de här sakerna, att det tar bort lite grann makten från politikerna och för över det till skolorna.

Per Pettersson, är det inte bra att skolorna får större frihet med sina pengar?

- Absolut. I ett längre perspektiv är det säkert väldigt bra men det måste ske på lika villkor. Här överkompenseras alltså eleverna som går i friskolan gentemot den kommunala skolan och det tycker jag inte är acceptablet, säger Per Pettersson.

Förslaget ska behandlas den 29 oktober.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".