Tierp

Chefer varnas

Flera chefer inom Tierps kommun kommer att få en skriftlig varning från kommunledningen. Skälet är att de inte anses ha följt kommunens sparprogram, som säger att alla fasta anställningar måste godkännas av kommunchefen.

– Det som har hänt är att vi har uppdagat att det i vissa fall så, efter att fått nej på ett eskande om att få tillsätta en tjänst, så har man istället löst det genom att ha en korttidsanställning. Det är ett direkt brott mot det beslut som kommunstyrelsen har tagit och det kan vi definitivt inte acceptera, säger Bengt-Olov Eriksson (s), kommunstyrelsens ordförande i Tierp.

Har inte de här cheferna haft rätt att tillsätta timvikarier?

– Timvikarier är till för att bemanna när någon blir sjuk eller liknande. Det är definitivt inte till för att bemanna en vakant tjänst som man har fått nej till att återbesätta.

Och det har inträffat?

– Ja, det har inträffat, tyvärr.

Hur många personer är det som ska varnas?

– Det kan jag inte gå in på i dag och det är inte alldeles klart heller. Tyvärr finns det ett antal fall där det är alldeles solklart att man kringgått kommunstyrelsens beslut på det här sättet. Jag ser oerhört allvarligt på det. Hur det än är, oavsett vad man tycker om ett beslut, har kommunstyrelsen fattat beslut om direktiv ut till organisationen så är det en självklarhet att det ska åtlydas, säger han.

Vad har du då för tankar kring det här? Det är inte en person, utan uppenbarligen ett antal personer. Hur tolkar du det?

– Jag tolkar det som att de inte riktigt har förstått sitt uppdrag, säger Bengt-Olov Eriksson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".