"Bygg mer på höjden"

I eftermiddag väntas politikerna i kommunstyrelsen i Uppsala godkänna ett förslag på en ny översiktsplan för kommunen fram till 2030. Staden ska växa "åt alla håll" heter det i förslaget, vilket innebär många nya bostäder i närliggande samhällen utanför staden.

Men i innerstan kan det bli så att staden växer på höjden. Så här säger några Uppsalabor om förslaget att bygga högre hus i innerstaden:
– Mina grönområden har de tagit med Pedagogikum och jag bor ju alldeles intill.

Att bygga på höjden, kan det vara ett alternativ?
– Ja, det är ju enda alternativet i så fall, om vi ska bevara parkerna.
– Nej, det förstör bilden tycker jag. Man kan ju bygga någon annan stans, det måste ju inte vara mitt i stan.

Förslaget till översiktsplan visar hur staden ska utvecklas och byggas ut för att möta en stor befolkningsökning fram till 2030. Man räknar med att behöva bygga över ett par tusen nya bostäder varje år. Till stor del föreslås utbyggnad av stadens ytterområden och de mindre orterna i kommunen som exempelvis, Storvreta, Jälla och Vänge.I innerstaden finns en önskan om att bevara grönområden – och då är det ett alternativ att bygga på höjden.

Att bygga på höjden förespråkas av kommunalrådet Lars O Ericsson (C):
– Uppsala kallas ju staden på slätten. Men nu har man konserthuset och nya polishuset och man har brutit ett mönster på ett sätt. På många områden kan vi göra det, exempelvis vid kvarteret Cementgjuteriet kunde man ha lagt på ett par våningar till utan att det stört bilden särskilt mycket, säger han.

Den borgerliga majoriteten ställer sig bakom förslaget på översiktsplan tillsvidare, men ändringar kan tillkomma efter remissrundan. Då ska mer än 200 instanser få säga sitt.
Oppositionen kommer att kritisera förslaget på en rad punkter under remisstiden, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V). En stor brist i översiktsplanen – är att för stort fokus läggs vid biltrafik, menar hon.

– Planen pratar väldigt mycket om biltrafiken oh det är mycket anpassning till bilen i broar och länkar. Det behövs ett mycket större grepp i den här planen när det gäller synen på miljön, cyklisten – och på kollektivtrafiken, säger hon.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".