Palestinsk polis på besök i Uppsala

Palestinska kriminalpoliser och chefsåklagare från Västbanken är just nu på studiebesök i Uppsala. Under en vecka har de ett hektiskt schema, för att lära sig mer om hur det svenska rättsväsendet fungerar.

- Här i Uppsala har vi konkret tittat på hur polis och åklagarsamarbetet fungerar i praktiken när man inleder en förundersökning, vad man tittar på innan man inleder förundersökning, hur man sedan håller förhör och dokumenterar under en förundersökning och hur åklagare och polis samarbetar i det stora hela, säger kammaråklagare Anne-Christine Maderud.

Ann-Christine Maderud har i drygt ett år arbetat i Palestina, som åklagarexpert, och har då samarbetat med de poliser och åklagare som nu är här i Uppsala.

Men vad kan då polis- och åklagarmyndigheten här i Uppland lära av besökarna?

- Jag tror att det som slår personer mest är att det finns flera likheter än vad man tror. Det kan även vara bra för poliser här att se att skillnaderna inte är så stora och att man kan få möjlighet att samarbeta med internationell rättslig hjälp. Det händer ju att svensk polis eller åklagare behöver kontakter i Palestina och sådant kan man bygga upp i ett sådant här besök, säger Ann- Christine Maderud.

En som också arbetar med EU-projektet EUROPOL Copps, är Kjell-Åke Larsson, som vanligtvis är kriminalkommissarie på Rikskriminalpolisen.

Han menar att veckans studiebesök har varit givande och uppskattat.

- Jag tror att man har lärt sig otroligt mycket eftersom man har sett hur ansvarsfördelningen ser ut och hur vi samamarbetar mot ett gemensamt mål, utan barriärer mellan myndigheter, säger Kjell- Åke Larsson.

Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".