Samkönade får gifta sig

Homosexuella par och andra som lever i samkönade relationer ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Det har kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutat i Uppsala i dag.

- Min reaktion är väldigt glädjande, debatten har pågått så länge nu. Jag tror att det är många som känner likadant inom RFSL Uppsala. Det var ett välbehövligt ja eftersom homosexuella par nu också inkluderas säger Michel Hoffman som ör ordförande för RFSL Uppsala.

Vad innebär det här i praktiken nu?

- Det viktigaste är att det blir ett slut på en diskriminering och en känsla av att man inte är välkommen på grund av den person som man älskar och att man nu har satt stopp för det inom Svenska kyrkan.

Majoriteten valde att ställa sig bakom gudstjänstutskottets betänkande, som bestod av tre delar. Dels att Svenska kyrkan ska ansöka om vigselrätt, dels att kyrkan ska göra ändringar i kyrkoordningen och dessutom tillägg i vigselordningen.

De tre besluten tillsammans möjliggör för samkönade par att gifta sig i Svenska kyrkan.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".