Personbiljetter granskas

Datainspektionen har beslutat att utreda om SJ:s nya personliga biljetter kan innebär ett intrång i den personliga integriteten.

SJ införde systemet med personliga biljetter i början av september i år. Det innebär att personer som reser med biljetter med rörliga priser måste visa giltig legitimation ombord på tåget, för att den personliga biljetten ska vara giltig. På sikt vill SJ införa systemet för fler biljettyper.

Enligt en anmälan till Datainspektionen, som har gjorts av en privatperson, är systemet med personliga biljetter integritetskränkande och anmälaren menar också att det ger SJ möjlighet att kartlägga svenska folkets resande.

Nu har Datainspektionen gått vidare med anmälan och kräver svar från SJ på flera frågor om hur personuppgiften lagras och används, för att se om systemet kan bryta mot personuppgiftslagen, PUL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".