Krögare sätter ned foten

I helgen medverkar Uppsala i den rikstäckande kampanjen "Krogar mot knark". Två av Uppsalas krogar kommer att synliggöra sitt ställningstagande.

Polisen, Länsstyrelsen och tillståndsenheten i Uppsala kommun driver kampanjen tillsammans med krögare i Uppsala.

Förutom att man har utbildat vakter och personal, kommer man även att genomföra så kallade krogmiljöronder för att försvåra användningen av narkotika. Det innebär att man bland annat letar efter gömställen för narkotika och tar bort plana ytor på toaletterna.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket det är, men de signaler vi har är att det finns och att det finns i relativt stor utsträckning, om man nu vill ha. Alltså, vill man på eget bevåg skaffa sig det här så går det, och det är det i första hand som vi vill komma åt. Vi vill hindra förekomsten av försäljning, säger Roger Hellström vid Uppsalapolisen.

Han säger också att det i krogmiljön finns en större risk att komma i kontakt med narkotika som man annars inte skulle göra.

– När man är kroggäst är man väldigt lättpåverkad. Om man är påverkad av alkohol och det är partystämning, då är hindret att prova lite för litet, säger han till Upplandsnytt.

Uppsalakrögarna Markus Leta och Johan Lind tvekade inte att delta i satsningen.

– Det är självklart att vi vill stävja narkotikaproblemet i samhället. Vi är en del av nattlivet och vill dra vårt strå till stacken, säger Johan Lind.

– Krogen är en miljö där knark förekommer och det här är vårt ställningstagande mot det, säger Markus Leta.

En viktig del i samarbetet är att fördjupa samarbetet med polisen, en annan är att öka krogpersonalens kunskaper om drogmissbruk.

– En stor del av arbetet för oss är att utbilda personalen, till exempel om hur man ser att en gäst är drogpåverkad och vad man ska göra när det händer. Den satsningen genomför vi tillsammans med polisen, säger Johan Lind.

Några reaktioner på stan i Uppsala:

– Det låter som en bra idé, jag har inte hört något sådant förut, så det är något nytt. Det tycker jag låter bra.

– Jag tycker att det är bra, det är dags att någon gör något.

Varför det?

– För det är väldigt mycket droger på uteställen i stan. Man ser ofta folk gå på toaletten tillsammans och jag tror inte att de kissar i kors.

– Det är väl tråkigt att allt bruk av knark ska vara missbruk, men det är väl bättre än att vara för det, antar jag.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".