Älvkarleby

Ohälsan kan bli valfråga

Den fysiska och psykiska ohälsan bland Älvkarlebyborna kan bli en fråga i valet om knappt ett år. Kommunalrådet Lars Skytt (S) tror att den låga utbildningsnivån och höga arbetslösheten kan vara orsaken till problematiken.

Upplänningar är lite för glada i starka drycker, det stod klart när Sveriges kommuner och landsting nyligen presenterade en nationell hälsoundersökning.

Över 15 procent av länsborna svarade att de drack alkohol i mängder som kan klassas som farligt för hälsan. Många lider också av övervikt. 

– Vi har ju legat sämst till i Uppsala län och vi jobbar naturligtvis med att förbättra folkhälsan. Det är ett stort jobb, säger Lars Skytt (S) kommunalråd i Älvkarleby kommun.

Älvkarleby är tyvärr inget undantag. Det allmänna välbefinnandet kunde vara bättre, enligt kommunalrådet som har sina teorier vad som ligger bakom.

– Jag tror att den låga utbildningsnivån bidrar till en sämre folkhälsa, när man kommer upp i åren. Man får inget meningsfullt arbete och har ingen egen försörjning, säger Lars Skytt. 

Han tror att ohälsan kan få stora konsekvenser på sikt. 

– Det föder ett utanförskap och spär på två tredjedelssamhället. Det leder till höga socialbidragskostnader och en segregation och oro i samhället. Det bidrar till de spänningar vi ser i samhället, som skadegörelse, brott och så vidare, säger Skytt.

Fler kommuninvånare i jobb skulle bättra på den allmänna hälsan på sikt, tror Lars Skytt. För att hjälpa de mellan 20 och 30 lite extra på traven har kommunen nyligen beviljats stöd från samordningsförbundet i länet.

Vad det gäller kampen mot alkohol och droger har Älvkarleby gått samman med grannkommunen Tierp.

– Det är ett stort arbete och nu har vi en alkohol- och drogsamordnare tillsammans med Tierp som jobbar målmedvetet inom det området, säger han.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".