Nannaskolan

Nannaskolan återinvigs

Med nya ljusa lokaler ska den nyrenoverade skolan fungera för modern pedagogik för den kommunala musikskolan och musiklassernas elever. En av dem, Emma Andersson går i femman och började på Nannaskolan efter sommarlovet.

- Det var svårt att hitta i början men efter några dagar så lärde man sig. På Balderskolan så var det lite mindre och lite trångt och golvet knarrade men här är det helt slätt, säger hon.

Den omtalade Nannaskolan står nu nyrenoverad och fräsch för Uppsalas musikklasser och den kommunala musikskolan. Hela ombyggnationen har kostat 87 miljoner kronor och har tagit sju år att få till med flera olika politiska beslut hit och dit på vägen. För att göra en lång historia kort så har bråket kring Nannaskolan handlat om skolans musiksalar och att de inte är optimala för musikklassernas verksamhet. Så idag har musikklassernas elever musikundervisning i Balder till dess de flyttar till gamla lärarseminariet i Luthagen och blir fristående skola.

Rektorn för musikklasserna Karin Cars var på plats vid invigningen men ville inte ge en kommentar till Upplandsnytt. Det ville däremot rektorn för den kommunala musikskolan, Kaj Anderberg.
- Det är alldeles förträffligt. Först och främst så är det en väldigt viktig signal till alla som rör sig på musikskolan att det är en verksamhet som är seriös.

Även om musikklasserna försvinner till nästa höst så har Cecilia Forss (M) och hennes kollegor i barn- och ungdomsnämnden planer för fortsatt musikundervisning i grundskoleform på Nannaskolan.
- Ja, förmodligen blir det någon form, riktigt vilken är för tidigt att säga.

Hur känns den här festligheten när musikklasserna ändå ska flytta om ett år?
- Det är klart att det hade varit roligare om musikklasserna hade sett möjligheterna i skolan men jag tror att vi kommer att erbjuda Uppsalas elever en skola som kommer att vara väldigt attraktiv, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".