Foto: Scanpix

Kameraövervaka fiskare?

Inom några år kan det finnas övervakningskameror ombord på de uppländska fiskebåtarna. I Danmark pågår ett försök med fyra webbkameror ombord på ett antal båtar och Sverige har nu börjat kasta nyfikna blickar på sitt grannland.

– I dag ser vi var fiskarna landar vid kajen, men vi har en luddig uppfattning av vad som fångas. Hur stora är utkasten? Hur ser det ut med bifångst? Det får man en betydligt bättre uppfattning av med det här systemet, Bengt Kåmark är enhetschef på Fiskeriverket.

Fiskeriverket har ännu inte fattat något beslut om man ska göra något försök med webbkameror ombord på Svenska båtar. Men som Bengt Kåmark uttrycker det, projektet är intressant. Det handlar helt enkelt om att få en bättre bild av vad som händer ombord, vad som fångas och vad som kastas tillbaka.

Jan-Erik Holmberg, som sitter med i Sveriges Fiskares Riksförbunds styrelse, tycker inte om verkets idéer.
– Det är barockt. Det är ett fritt yrke ute på havet. Ska de ha fyra kameror ombord, ska de en i korgen, en i mässen, och ett par på däck

Tror du det blir verklighet i Sverige?
– Det skulle inte förvåna mig. För Fiskeriverket kan hitta på vad som helst, säger Jan-Erik Holmberg i Sveriges Fiskares Riksförbunds styrelse.

Mikael Eriksson
August Bergkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".