Polis och kommun kritiserar varandra

Uppsalapolisen och Uppsala kommun försöker nu komma överens om vilka insatser som ska sättas in för att minska den sociala oron i Gottsunda. Polisen och kommunens socialtjänst har under en tid riktat en hel del kritik mot varandras sätt att jobba.

Roger Hellström på Uppsalapolisen säger att poliserna som jobbat i Gottsunda upplevt att de på egen hand fått möta de sociala problemen i stadsdelen under kvällstid.

– De har gett uttryck för att de känt sig ensamma. Det är bara polisen som är där och ser vad som händer, säger Roger Hellström.

Hur ofta ser ni socialarbetare på kvällarna i Gottsunda?

– På kvällarna så ser vi inga socialarbetare ute, det gör vi inte.

Det säger alltså polisen om socialtjänstens arbete i Gottsunda/Valsätra. Men från socialtjänstens och kommunens sida har man tvärtom efterlyst att polisen ska bli mer synlig. Folkpartiets Anders A Aronsson.

– Vi har t ex redan i maj förra året från Socialnämnden för barn och unga skrivit till polisen och pekat på betydelsen av ökad polisiär närvaro inte bara i Gottsunda utan även i Stenhagen, Sävja och andra ställen, säger Anders A Aronsson.

Anders A Aronsson har också sagt att det borde finnas ett poliskontor i Gottsunda.

– Det har ju ett symbolvärde att man har ett poliskontor där.

Men det är något som Uppsalapolisen förklarat att man inte är intresserad av.

Och Anders A Aronsson berättar att polisen haft ytterligare synpunkter på socialtjänstens arbete:

– Polisen har uttryckt en önskan om att vi ska göra fler omhändertaganden enligt Lagen om vård av unga och Lagen om vård av missbrukare - men det är ju inget som man kan ha som huvudsaklig metod.

En hel del meningsskiljaktigheter mellan polis och socialtjänst alltså. Men nu pågår förhandlingar mellan polisen och kommunen som syftar till att nå en gemensam handlingsplan för arbetet i Gottsunda - en handlingsplan som ska ingås i form av ett skriftligt avtal som ska undertecknas på högsta nivå av länspolismästare Erik Steen och kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg.

För att nå dit krävs kanske en del kompromisser. Kan t ex polisen tänka sig att inrätta ett poliskontor i Gottsunda?

– Man får väl titta på det om man kan ompröva beslutet, men det är inte upp till mig att svara på, säger Roger Hellström.

Och kan socialtjänsten tänka sig att bli synligare kvällstid?

– Vi ser ju över det naturligtvis, och det kan bli mer fältinsatser, säger Anders A Aronsson.

Med ett förbättrat samarbete ska alltså insatserna i Gottsunda kunna bli mer effektiva. Och en annan sak för att nå bättre resultat är att polisen internt enas om sin strategi, säger Roger Hellström.

– Det viktigaste vi känner är väl att vi från polisen kommer överens om vilket arbetssätt vi ska ha, så att alla jobbar på samma sätt, och framför allt att vi jobbar kontaktskapande, avslutar Roger Hellström, polisens projektledare och insatsledare i Gottsunda.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".