Få anmäler brott mot barn på nätet

Sedan första juli i år är det brottsligt för en vuxen att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Få anmäler brottet, trots att polisen vet att det är vanligt förekommande.

Trots att det är vanligt att vuxna män använder sig av ungdomssajter på internet för att komma i kontakt med barn och ungdomar, med tydliga sexuella avsikter, så har Uppsalapolisen bara tagit emot en anmälan för det här brottet.

För att det ska räknas som ett brott ska personen göra någon slags förberedelser för ett fysiskt möte med barnet. Till exempel kan det vara att personen försökt bestämma en mötesplats, boka ett hotellrum, skicka pengar eller fylla på barnets eller ungdomens kontantkort till mobiltelefonen.

Cecilia Wallin-Carlsson, som arbetar med it-brottslighet på Uppsalapolisen säger till UNT att många barn och ungdomar inte känner till att man kan anmäla den här typen av brott, och att det är en av anledningarna till att det är så få anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".