Polis sköt man i benet

En knivbeväpnad man sköts av polis i benet, strax efter klockan 11 i dag, på Valthornsvägen i Gottsunda i Uppsala. Mannen har förts med ambulans till Akademiska sjukhuset.
Vad tänker du om händelsen? Skriv här nedan:

Polisen larmades till platsen av en anhörig till den 31-årige skjutne mannen, efter att 31-åringen i telefon berättat för den anhöriga att han skadat sig själv.

När polisen kommer till platsen möter de 31-åringen på gatan, i närheten av mannens bostad, han är blodig och kommer mot dem med en kniv i handen, enligt Uppsalapolisens presstalesman, Christer Nordström.

– Mannen beordras att slänga kniven. Den ena polisen känner sig hotad och uppfattar det hela som en nödvärnssituation. Han skjuter då 31-åringen i benet med sitt tjänstevapen, säger Christer Nordström.

Varför mannen gick mot polisen är ännu oklart. Men polisen misstänker att mannen skadat sig med kniven innan de kom till platsen. För att utesluta att han själv utsatts för brott, ska mannens bostad undersökas.

Den skjutna 31-åringen är enligt Christer Nordström dömd för olika brott. Vilken typ av brott vill han inte gå in på.

Mannen har förts med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men det är ännu oklart hur pass allvarliga skador han ådragit sig i benet. Skadorna ska dock inte vara livshotande, enligt sjukhuset.

Det är även oklart om polisen avlossade något varningsskott före skottet som träffade mannen i benet. Enligt rutinerna då poliser skjuter med sina tjänstevapen, kommer skottlossningen att utredas av Rikspolisstyrelsen.

Enligt Uppsalapolisens presstalesman, Christer Nordström, är mannen känd av polisen sedan tidigare.

– Han är dömd för flera olika brott, men jag vill inte gå in på vilken typ av brottslighet det rör sig om, säger han till Upplandsnytt.

Uppsalapolisen för ingen statistik över hur vanligt det är att polisen avlossar skott, men så sent som för tre veckor sedan sköts en man i benet av polis i Uppsala. I mars i år sköts även en 16-åring i benet i Bålsta, sedan han viftat med ett pistolliknande föremål.

– På alla de tusentals ingripanden som görs, så är det en försvinnande liten del då polisen måste använda skjutvapen. Men visst, vi ser en ökning, men vi ser även ett ökat hot och ökat våld från personer som vi ska ingripa mot, säger Christer Nordström.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".